“Dat geeft een kick. Van niets iets maken.”

Collega Pieter bedenkt en bouwt graag een stevige fundering. 

Onze specialisten zijn zonder twijfel hetgeen Rubix tot Rubix maakt. Zonder hun drive, kennis en enthousiasme zouden we als bedrijf niet bestaan. Maar wie zijn die specialisten? Wat doen ze, en hoe kijken zij tegen Rubix als bedrijf aan?
Als eerste aan het woord is Pieter Leguijt, 34 jaar, wonend in de omgeving Utrecht. Hij is integratie specialist, een functie die verschillende taken omvat op het gebied van design, development en analyse. Pieter doet dit vanuit de SOFa (Service Oriented Factory) voor verschillende projecten binnen PostNL, één van onze grootste klanten.

Pieter, wat leuk dat je tegenover me zit. Gelijk de eerste vraag: wat vind je het leukste aan je werk?
Het puzzelen. Ik vind het interessant om iets te doorgronden: hoe zit het in elkaar? Wat gebeurt er precies en wanneer? Of als iets gebouwd of opgelost moet worden: hoe pakken we dat aan? Als je vervolgens iets maakt wat het probleem van de klant oplost, geeft dat veel voldoening.
Daarnaast houd ik van nieuwbouw, dan ben je betrokken bij alle stadia van een proces. Het leukste is als er nog niéts is. Je begint met een blanco vel of wat tekeningetjes op een whiteboard. En uiteindelijk komt daar code uit en heb je iets gebouwd dat precies doet wat het moet doen. Dat geeft een kick. Van niets iets maken.

Je bent 4 jaar geleden bij Rubix begonnen. Zijn je verwachtingen van toen uitgekomen?
Ja, ik merk duidelijk dat ik ben gegroeid in mijn vak. Niet alleen aan dat ik veel meer technologische kennis heb, maar ook aan mijn doorgroei tot SOFa-lead. Die toegekende verantwoordelijkheid is een fijne bevestiging. Het maakt ook dat ik meer invloed kan uitoefenen op dat ‘iets’ dat we vanuit niets maken. Al is de medeverantwoordelijkheid soms spannend. Als de fundering die ik heb bedacht niet stevig is, dan valt alles wat je daar verder op bouwt na verloop van tijd uit elkaar. Aan de andere kant: als het doet wat het moet doen, ben ik daar trots op.

Wat typeert de Rubix cultuur volgens jou?
Het eerst dat in me opkomt, is de openheid. Iedereen staat open voor het delen van zijn of haar kennis en is makkelijk benaderbaar. Als je tegen iets aanloopt is er geen drempel om een hulpvraag uit te zetten. Gewoon even in de groep gooien: “Jongens, ik loop tegen dit of dat aan. Wie heeft of weet een oplossing?” Dan zijn er altijd mensen die meedenken. Dat vind ik heel bijzonder. Iedereen wil elkaar beter maken, in plaats van alleen zichzelf.
Ook het goede contact tussen collega’s buiten werk om is noemenswaardig. Iedereen is makkelijk in de omgang en we hebben vaak een uitje of een borrel. Lissabon was geweldig, zo leer je elkaar toch weer beter kennen en samen optrekken. Dat had ik niet verwacht van te voren, dat ik dat zelf zo leuk zou vinden.

Waarom had je dat niet verwacht?
Rubix is toch een Brabants bedrijf, met Brabantse gezelligheid, terwijl ik zelf uit de Randstad kom. Ik was niet gewend dat je met collega’s regelmatig een biertje gaat drinken in de stad, in de weekenden samen meedoet aan sportieve events en bij wijze van spreken op elkaars verjaardag nog welkom bent. Het maakt het samenwerken nog prettiger.

Wat maakt Rubix als bedrijf volgens jou uniek?
Ik denk dat weinig bedrijven in dit domein zo’n innovatie drive hebben. Dat hoor ik ook terug van nieuwe collega’s, dat ze die focus op ontwikkeling fijn vinden. Het betekent dat ze zelf ook tijd mogen steken in bijv. het researchen van een nieuwe technologie of in proefopstellingen bouwen om nieuwe ideeën te testen. Dat kennen ze niet van eerdere werkgevers. Het is niet gebruikelijk in dit vak dat je een deel van je uren aan onderzoek of kennisontwikkeling mag besteden.

Iets anders dat je in de consultancy weinig ziet, is dat je als consultant inbreng hebt over je eigen inzet. Dat ik nu al 3 jaar voor dezelfde klant werk is mijn keuze. Als ik het qua klant of technologie niet meer naar mijn zin heb, wordt direct gewerkt aan een alternatief. Dat vind ik een prettig gegeven.

Laatste vraag: kun je iets vertellen over je hobby?
(grinnikt) [hij weet dat al zijn collega’s preciés weten wat zijn hobby is ? – red] Ik houd veel van voetbal. Ik ben zelf een fanatieke speler, met mijn team uit Utrecht winnen we zelfs wel eens! En ik probeer alle thuiswedstrijden van Ajax mee te pakken. Afgelopen 10 jaar heb ik er misschien een paar gemist, maar die zijn op één hand te tellen.

Wat worden wij er blij van dat Pieter precies die dingen noemt, die wij als bedrijf belangrijk vinden! Want nee, dit was geen scripted-by-marketing interview, dit zijn zijn eigen woorden. Bedankt voor het delen, Pieter! Benieuwd geworden naar of Rubix ook bij jou past en vice versa? Bekijk hier de actuele vacatures of bel even met Arjan van Grol, onze recruiter, 06 82 34 22 78.