Hans Kok met pensioen na 25 jaar ProRail

“Ik ben supertrots op het bedrijf ProRail en op wat ik daaraan heb kunnen bijgedragen.”

Met sommige bedrijven werken we al zo lang samen, dat betrokken medewerkers bijna voelen als collega’s. Hans Kok van ProRail is zo iemand. Omdat hij met pensioen gaat, en we nu natuurlijk niet ‘even op kantoor’ kunnen langskomen, bracht account manager Gerton van Leenders een bezoekje én afscheidscadeau aan Hans op zijn thuisadres. En een volwaardige pensionering kan uiteraard niet zonder kort interview!

Hans, je gaat per 1 juni 2020 met pensioen! Gefeliciteerd!
Hoe lang heb je in totaal bij ProRail gewerkt?
Inclusief detacheringstijd 25 jaar en uiteindelijk 22,5 jaar in vaste dienst.

In welke rollen/functies is jouw carrière in het kort te omschrijven?
Ik ben destijds op een groot (mission critical) project begonnen als Software Architect. Nadat een paar jaar later gekozen werd om te starten met een ESB, kreeg ik de rol van Integratie Architect. Ook bij de start van het ICC (Integratie Competence Center) ben ik intensief betrokken geweest. De laatste 12 jaar had ik een dubbelrol, mijn functies waren zowel Integratie Architect als Eindredacteur van de Technology Roadmap.

Wat was je meest memorabele project of gebeurtenis bij ProRail?
Het neerzetten van een Integratie Architectuur op basis van SOA. Dat was de start van een nieuw tijdperk binnen ProRail met als basis de ESB. Dit alles is nu diep verankerd binnen de organisatie.

Waren er ook dieptepunten en zo ja welke is het meest bijgebleven?
Voor mij was er maar één dieptepunt in al die jaren bij ProRail….dat was de moord op mijn collega Rinke tijdens de aanslag op de metro in Utrecht in maart 2019. Dit is niet de plek om daarover uit te weiden, maar dit was een erg ingrijpende gebeurtenis.

De grote vraag is nu natuurlijk: wat ga je doen vanaf 1 juni?Genieten! Door te wandelen, fietsen, weg te gaan met de caravan, klussen thuis maar ook voor het bedrijf van mijn schoonzoon, leuke dingen doen met mijn kleinkinderen. Misschien wel de tijd nemen om een nieuwe taal (Spaans) te leren.
Vanuit de keuken roept zijn vrouw Cora: “Het leren huishouden!”.

Wat ga je het meeste missen?
Het contact met de collega’s en toch ook wel het vormgeven, ontwerpen en uitdenken van ideeën.

En wat niet?
(met een grote grijns) Het vroege opstaan.

Famous Last Words?
Ik ben supertrots op het bedrijf ProRail en op wat ik daaraan heb kunnen bijgedragen.