‘Regelmatig IT vernieuwen loont ook zonder functionaliteits-uitbreiding’

Interview met UWV-fluisteraar René Veldwijk

René Veldwijk heeft zich opgeworpen als een van de belangrijkste criticasters op het gebied van overheids-IT in het algemeen en het UWV in het bijzonder. Veldwijk schreef hierover talloze stukken – onder andere op Computable en Geenstijl – en is meermaals door de Tweede Kamer om advies gevraagd. Met de inzichten uit dit dossier kunnen organisaties veel leed voorkomen. Daarom is hij gevraagd om op 25 maart in Utrecht te spreken op het kennis-event ‘Makkelijker Migreren naar Lagere Kosten’, dat wordt georganiseerd door Rubix. Wij spraken hem alvast.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: u heeft aan den lijve ondervonden wat er gebeurt in de meest donkere migratiescenario’s. Hoe kan het toch dat dit vrijwel altijd zulke hoofdpijndossiers zijn?
Dat komt vaak omdat er veel te lang wordt gewacht tot er een migratietraject wordt ingezet. Als gevolg daarvan worden ondertussen enorme bedragen in dode systemen gestopt, enkel om ze in de lucht te houden. Vaak onder het argument dat die systemen nog steeds doen wat ze moeten. En zelfs al is dat feitelijk juist: op het moment dat je daarvoor goed geld naar kwaad geld moet gooien, zijn dat niet de juiste overwegingen.

Wat zijn dan wel de juiste overwegingen?
Het vernieuwen van informatiesystemen zou vaker op basis van economische overwegingen moeten gaan. Beschouw IT net als ieder ander bedrijfsmiddel. Als je een leaseauto rijdt, krijg je ongeveer iedere vier jaar een gloednieuwe wagen. Terwijl die auto gewoon nog prima functioneert als je hem inlevert. De leasemaatschappij heeft echter berekend wat het meest ideale moment is om die auto te vervangen. De oplopende onderhoudskosten en de waarde van de auto op de tweedehands markt wegen daar bijvoorbeeld in mee. Bij de overweging om informatiesystemen te vervangen, weegt de functionaliteits-factor doorgaans veel zwaarder. En dat is vreemd, want vrijwel nergens in organisaties – of het nou gaat over machines of bureaustoelen – wordt gewacht met vervanging tot het moment dat het middel functioneel niet meer voldoet. Door te wachten met het migreren van een IT-systeem tot het moment dat deze echt andere dingen moet gaan doen, omdat de wet het vereist, of omdat er van bovenaf wordt besloten dat er nieuwe toepassingen moeten worden gebruikt, wordt vaak pas de vraag gesteld: ‘wat gaat dat kosten’? En dat valt dan altijd tegen.

Functionaliteitsgedreven migratie is dus per definitie geen goed idee?
In elk geval zou dat niet de enige drijver moeten zijn. Want zelfs als er na tien of twintig jaar geen functionele meerwaarde is om over te stappen naar een nieuw systeem, dan nog kan migratie renderen. Hoogstwaarschijnlijk ga je na tien of twintig jaar ook niet precies hetzelfde systeem bouwen. Maar zelfs als er geen waarde te behalen is op functionaliteit, door efficiëntere tooling, of meer capaciteit, kan het toch voordelen hebben om te migreren naar een functioneel equivalent nieuw systeem. De meerwaarde zit dan in verlaging van de operationele kosten, waardoor het migratietraject zich vaak snel terugbetaalt. Na verloop van tijd wordt door onderhoud op onderhoud een systeem flink minder stabiel en vaak wordt de documentatie ook niet goed bijgehouden. Door vernieuwing niet eindeloos uit te stellen voorkom je dat zulke risico’s zich in onvermijdelijke kosten gaan vertalen. Maar in werkelijkheid komen daar vaak nog functionaliteitsvoordelen bij, bijvoorbeeld automatische beschikbaarheid op andere platforms dan desktop PCs.

Dat neemt niet weg dat sommige organisaties nu helaas toch nog met legacy te maken hebben, en zowel om economische als functionele redenen moeten migreren.
Wat is uw advies voor hen?

Dat was de situatie bij het UWV. Daar hadden we onder extreme tijdsdruk een noodsysteem gebouwd dat het uitstekend deed. Toch hebben we – compleet los van dat noodsysteem – daarna een permanent systeem gebouwd dat nu nog steeds in gebruik is en het noodsysteem afgezonken. In sommige gevallen moet je niet direct van naar de gewenste situatie willen migreren, maar is het beter een extra tussenstop te maken. Maar om antwoord te geven op je vraag: ik zou bedrijven die met legacy te kampen hebben sterk adviseren naar het evenement te komen dat in mei wordt georganiseerd.

PROGRAMMA EVENT

Het kennis-event ‘Makkelijker Migreren naar Lagere kosten’ wordt verschoven naar half mei. Zodra een datum bekend is, wordt deze gecommuniceerd.