Mijn switch naar Fuse/Camel/Java developer

Collega Marcel Wils heeft recent de overstap gemaakt van TIBCO naar Fuse(/Camel/Java). Wat was zijn inspiratie? En hoe verliep het proces van die switch?

Rubix’ marketeer Ayalies interviewt Marcel:

Ik weet alleen dat je bij Schiphol bent ingezet, maar wat doe je nu precies?
Ik doe integratie. Voorheen deed ik dat in TIBCO en nu doe ik dat in Java slash Fuse slash Camel…

Wacht, ik ga je nu al onderbreken. Waarom is het Java slash Fuse slash Camel? Waarom is het niet gewoon één ding?
Het Red Hat product heet Fuse en de technologie die ze onder water gebruiken is Camel. Camel wordt met name gebruikt om de communicatie op te zetten met bijvoorbeeld een FTP server. Van die server wordt een bestand opgehaald dat vervolgens ‘vertaald’ wordt naar een ander type bericht. Dus je krijgt een bericht in het ene formaat binnen en dat moet worden omgezet naar een bericht in een ander formaat. Het resultaat verstuur je naar de volgende server, bijvoorbeeld via http.

Vooral dat laatste is Camel en Red Hat Fuse ‘klust’ Camel en een aantal andere producten aan elkaar zodat je het in zijn geheel kan gebruiken. Maar uiteindelijk wordt ook gebruik gemaakt van Java, om de mappings in te maken. Dus het is maar net op welk niveau je erover praat. Vaak zeg je ‘Ik doe Camel’, maar uiteindelijk doe je Fuse. Want als je iets hebt gebouwd en je wilt het daadwerkelijk gaan draaien, dan draai je het in een Fuse container.

Waarom ben je TIBCO gaan doen? En waarom ben je daarna geswitched?
Van origine ben ik Microsoft ontwikkelaar. Dan kan je denken aan Microsoft Visual Basic (for Applications), MS Access en C++. Maar ik kwam toen, geheel toevallig, bij een project terecht waarbij meerdere TIBCO-producten werden gebruikt. Daar ben ik met TIBCO Business Works in aanraking gekomen, rond 2004, en dat heb ik een behoorlijke tijd gedaan. Maar op een gegeven moment wilde ik eigenlijk gewoon weer programmeren. TIBCO BW is een hele mooie tool: je kan letterlijk processen in elkaar slepen, het doet heel veel voor je, is superstabiel, enzovoorts. Maar op een gegeven moment heb je alles wel een keer gedaan, en zoek je een andere uitdaging.
Ik heb toen even de nieuwe versie van BW geprobeerd, BW 6, maar dat stond nog iets teveel in de kinderschoenen, inclusief bijbehorende kinderziektes. Ondertussen werd bij Rubix de open source tak opgericht. Dat had mijn interesse, want ik wilde eigenlijk meer de programmeerkant op. En zo kon ik begin 2018 daarmee aan de slag bij Schiphol.

Moest je eerst omscholen? Het is toch een hele andere techniek.
In dit geval heb ik me het voornamelijk zelf eigen gemaakt. Ik had al wat Java kennis en omdat dat onder Fuse en Camel ligt, hielp dat heel erg. Het was wel een kwestie van zelfstudie en dingen proberen. Het is niet zo dat je denkt ‘Ik deed TIBCO en morgen ga ik Fuse doen’. Je hebt daar wel even voor nodig.

Je zat wel gelijk bij een klant. Dus je kon moeilijk alle tijd aan training besteden?
Ja, dat klopt. Het was een uitdaging om gelijk meters te maken. Java programmeren kende ik vooral uit mijn vrije tijd en ik kwam bij het API team terecht. Zij gebruikten naast Camel en Fuse nog een hele andere stack producten, dus al die moest ik ook leren kennen. Dat was even een uitdaging.
Eind 2018 ben ik vervolgens overgestapt naar het ASB team – het Airport Service Bus team van Schiphol – daar zat ik eigenlijk meer op mijn plaats, want dat is echt integratie, alleen in een ander taaltje dan TIBCO.

‘Echt integratie’, het klinkt alsof dat je meer ligt?
Ja, ik vind dit echt leuk. Het is beperkter en we zitten nog een beetje op oude technologie, want we gebruiken Fuse, alleen niet versie 7.5 [de nieuwste] maar we zitten nog op 6.1. Dat is echt wat ouder. En we zijn aan het migreren naar 6.3. Dus nog steeds wat ouder. Maar voor integratie is het belangrijk dat het stabiel werkt. Het hoeft niet heel fancy te zijn. Het moet het gewoon doen.
De stack van producten is ook kleiner en daardoor behapbaarder. Dat maakt dat je veel meer bezig bent met het daadwerkelijke integratievraagstuk. Er komt een bericht binnen en er moet een bericht uit en hoe map ik het één naar het ander. De uitgebreide stack van het API team was heel leerzaam, maar de integratie die we bij het ASB team doen is meer mijn ding.

Normaal vraag ik wat je nog wil bereiken, maar ik denk dat je jezelf hier langer mee door ziet gaan, of niet?
(Volmondig) Ja, ik vermaak me voorlopig wel. Ik ben nu de twee dingen aan het doen die ik leuk vind: én integratie, én ik ben weer meer aan het programmeren. Af en toe mis ik TIBCO wel hoor: je klikt daarmee zo een proces in elkaar. In Java is het toch wat spartaanser. Het is heel leuk, maar ook even wennen.

Dus alsof je nu altijd aan het koken bent, maar je mist af en toe thuisbezorgd.nl ?
Haha, ja, zoiets ja.

De laatste twee vragen, die ik sinds ons magazine aan iedereen stel:
Waar ben je trots op?

(Denkt na) Op dat ik toch telkens bij elke klant weer mijn weg vind en welkom ben. En vaak langer kan blijven dan in eerste instantie de bedoeling was. Dat vind ik toch altijd weer een compliment.

En: op welke muziek of welk nummer ga jij los?
Poeh. Ik ben fan van Prince, die heb ik ook heel vaak live gezien en als nummer komt dan ‘7’ als eerste in me op, maar ik ga ook regelmatig naar dancefeesten. En als ik zit te programmeren, dan staat bijvoorbeeld de Slam FM mixmarathon op.

Maak kennis met andere consultants:

{

Ik houd van meerwaarde kunnen bieden.

- René van Poeijer

Systeemintegratie specialist